torstai 20. marraskuuta 2014

Loppu

Kaikki päättyy joskus. Palauttaessani työhuoneeni avaimen ja kerätessäni kollegani sille viimeiselle maljalle, oli pakko hieman irvistää jotta orastava haikeus pysyi vakan alla. Raudanluja ja pettämätön Euston Tap tarjosi railakkaat mutta painavat tuopit hienolle kansainväliselle kaartillemme. Aika velikultia.

Huomenna, luovutettuani asuntoni ja käveltyäni Onslow Gardensille, istun Foken kyytiin ja suuntaan viimeisen kerran North Circular Roadille ja siitä eteenpäin kohti Harwichin satamaa itärannikolla. Mitä pyörii mielessäni tuon matkan aikana? Sitä en osaa sanoa.

Juuri nyt mielessäni pyörii Lontoo. Tämä kaupunki on antanut minulle paljon. En voi laskea arvoa niille kokemusten määrille jotka olen saanut viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana lävitseni suodattaa. Ehkä herkimmin mieleeni nousee vuosi Mussessa perheeni kanssa, aika joka oli ainutlaatuista sanan joka merkityksessä. Muistoihini palaa niin ikään lukemattomat maagisen hienot hetket kaupungin humussa, suuren maailman sykkeessä, juhlassa ja arjessa.

Helppoa ei ole aina ollut. On ollut tiukkaa välin taloudellisesti, välin sosiaalisesti, välin ammatillisesti, etenkin työrupeamani alkuaikoina. Vieraan kulttuurin viidakossa eteneminen ja oikeuden ja kohtuuden vaatiminen on ollut ajoittain varsin työlästä ja turhauttavaa.

On silti selvää, että arvostan joka hetkeä kokemastani, tuotti se tuskaa tai iloa osuessaan kohdalleni ajassa ja avaruudessa. Tunnen voittaneeni itseni ja kohtaamani haasteet. Olen sinut takaisin silmiini tuijottavan kaupungin kanssa.

Englantilainen suurmies kirjoittaa kuuluisan romaaninsa alkusäkeinä, "It was the best of times, it was the worst of times." Lausuma on piinallisen tasajakoinen, mutta se kuvaa tuntemuksiani. Yhtäältä on ollut väkevä kokemus työskennellä kansainvälisen huippututkijan kanssa kiehtovien luonnontieteellisten kysymysten parissa, asua näköetäisyydellä maailman finanssikeskuksesta sekä uida sakeassa kansainvälisessä kulttuurikylvyssä. Uusien ystävyyssuhteiden solmiminen ja vanhojen lujittaminen 2000-vuotisen ja sanalla sanoen huikean metropolin muurien sisällä on ollut kunnia ja etuoikeus.

Toisaalta on ollut vaikeaa elää erossa rakkaimmistaan ja siitä jurosta mutta kiistattoman hienosta synnyinmaastaan. Muutamien tuntien lentomatka on suurempi kuilu kuin sitä uskoisi.

Määrätty haikeuden tunne on läsnä. Katson asuntoni puhtaaksi puunattuja seiniä ja eteisessä odottavaa matkalaukkua. Tämäkin oli kerran kotini, täällä viihdyin, ja tänne tulen vielä muistoissani palaamaan. Varmasti.

Kun nousen autooni huomenna, ehkä mielessäni on Englannin jalkapallomaajoukkueen kapteenin Steven Gerrardin sanat. Ne kuuluvat yksinkertaisesti, "No excuses, no regrets."

Kiitos, arvoisat lukijat. Kauan eläköön Lontoo.

4 kommenttia:

21. marraskuuta 2014 klo 19.34 , Anonymous Marie kirjoitti...

Tack själv, det har varit roligt att läsa om hur du har det. Lycka till i Finland med dina nya utmaningar!

 
21. marraskuuta 2014 klo 21.00 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Eero, tervetuloa kotiin! Lontoo on ja pysyy, sinne pääsee takaisin. Tärkeintä on olla rakkaittensa luona, turvassa - ainakin henkisesti.
Paula

 
26. marraskuuta 2014 klo 9.27 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hieno reissu. Hieno blogi. Hieno poika.

Faija

 
14. helmikuuta 2015 klo 20.42 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Käki kukkuu siellä, ja kevät on. Vie sinne mun kaihoni pohjaton! Tervetuloa takaisin, Antti ja Juhani, ja maljalle siitä!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu