sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Westminster ja Thames

Sunnuntaina jatkoin Thamesin rantojen ja niiden ympäristön koluamista. Puolenpäivän aikaan astuin ulos Embankmentin asemalta suoraan Victoria Embankment Gardensiin. Puisto oli täynnä piknik-kansaa, ja mukana oli myös runsaasti nelijalkaisia kansalaisia. Olin päättänyt ensitöikseni etsiväni Royal Courts of Justicen julkisivun, joka oli jäänyt mieleeni jo ensimmäiseltä Lontoon-reissultani keväältä 2001, joten kuljin hiljalleen rannan suuntaa itään.

Templen aseman vieressä olevalta Victoria Embankement Gardensin 'lisäosalta' suuntasin pohjoiseen ylös Milford Lanea. Katukuva näillä kujilla oli viihtyisä.

Fleet Streetille päästyäni ensimmäinen määränpääni seisoi edessäni. Rakennus oli edelleen vaikuttava, ehkä jopa hyökkäävä.

 

Lähdin valumaan kohti Trafalgar squarea pitkin Strandia, ohi King's Collegen ja LSEn kyltein merkityin rakennusten. Vastaan alkoi puskea turisteja jatkuvana virtana, ja tietenkin oikeanpuoleisella liikenteellä. Ei näin!

Trafalgar Squarella oli täysi meno päällä. Aukiolla oli käynnissä jonkinlainen Hare Krishna -jubilee, ja tuhannet ihmiset tungeksivat ympäriinsä loputtoman 'Hare Krishna' -biisin velloessa taustalla. National Galleryn edustalla liikuskeli hiljalleen kaksi valtavaa vankkuria, ja sivummalla jaettiin ruokaa kertakäyttöastioille annosteltuna. En päässyt kaoottiseen tunnelmaan niinsanotusti 'messiin', joten läksin kulkemaan Whitehallia pitkin kohti Parliament Squarea.

Matkalla vilkuilin Downing Streetille kaltereiden välistä. Saavuttuani Parliament Squarelle väkimäärä oli pienentynyt. Chillasin hetken aukiolla Houses of Parliamentin ja Westminster Abbeyn edustalla. Jälkimmäinen oli tästä käsin paremmin valokuvattavissa, joskin koko katedraalia oli hankala saada sopivaan otokseen.


Ilma alkoi tässä vaiheessa olla varsin kesäinen, jopa kuuma, joten oli virkistävää päästä kulkemaan St James's Parkin reunaa puiden varjossa kohti Buckingham Palacea. Ohitin kuningattaren asunnon etupihan, ja jatkoin hiljalleen kohti Victoria Stationia. Halusin huvikseni nähdä paikan josta kaikki alkoi, ennen kuin suuntasin jälleen kohti rantaa.

Talsin siis Vauxhall Bridge Roadia läpi Pimlicon. Poikkesin tieltä nähdäkseni Vincent Squaren yksityisen urheilukentän, ja pian olin jo Tate Britainin valkoista hohkavalla pihalla. Ohjelmani oli vapaa, joten astuin sisälle.

Diili oli sama kuin Tate Modernissa: suurin osa museosta oli ilmainen kaikille, mutta erikoisnäyttely vaati pääsylipun. Onhan noita picassoja ollut, tuumin, ja kävin ilmaisen osion tykö.

Katsellessani tauluja jotkin niistä alkoivat tuntua oudon tutuilta. Sitten tajusin, että olin selannut muutamaa viikkoa aiemmin kyseisen museon kokoelmaa iPadin Vizeum-apilla, jossa galleria on ikuistettu äärimmäisen korkearesoluutioisin digikuvin. Kuulostaa ehkä kreisiltä, mutta joidenkin taulujen, esim. niiden jotka oli ripustettu korkealle tai niiden joissa oli heijastava lasisuojus päällä, katsominen oli miellyttävämpää iPadilla. Lisäksi taulujen kertomukset ja analyysit eivät olleet näin livenä esillä kuin osassa teoksista. Visiitti ei silti ollut turha, kokemus oli varsin miellyttävä.


Taten jälkeen pääsin vihdoin Thamesin etelärannalle, ylittämällä Vauxhall Bridgen. Laskeuduin Albert Embankmentille aivan joen rantaan, ja aloin kulkea pohjoiseen kohti Waterloota. Kävelytieltä sain pian kuvattua Houses of Parliamentin toisella rannalla.


Illan Saksa–Tanska -matsi oli alkava klo. 19:45, kellon käydessä noin kuutta, joten arvioin että kääntymällä Westminster Bridgen kohdalla kohti Boroughta ehtisin vielä syödä pubissa ja sitten kotiin nähdäkseni koko pelin. Löysin Royal Oak -pubin Tabard Streetilta, ja tilasin Sunday roast -henkisen annoksen.

Ehdin kotiin juuri samalla minuutilla kuin peli alkoi, mutta pettymyksekseni BBC ei näyttänytkään tätä peliä streamina sivuillaan. Tilanne taitaa olla sama kuin kevään jääkiekon MM-kisoissa: vain oman joukkueen matsit näkyvät tässä vaiheessa ilmaiseksi.

2 kommenttia:

20. kesäkuuta 2012 klo 16.19 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moi, Eero! Olen ollut Paulan kanssa reissussa ja luin nyt kerralla kaikki tähän asti kirjoittamasi jutut. Onkohan tuo yliopistotyö vain hämäystä ja oletkin oikeasti aloittanut samalla ihan toisenlaisen uran? Sen verran tehokkaasti olet Lontoota jo "tampannut" ja mehukkaat kuvauksesi ovat kuin paremman luokan matkakirjailijan antimia, että en yhtään ihmettelisi. Cheers! Tom

P.S. Paula kirjoitti sinulle tänään kommentin töistä, mutta ei saanutkaan sitä lähtemään.

 
20. kesäkuuta 2012 klo 23.13 , Blogger Eero Holmström kirjoitti...

Moi! Mahtavaa, kiitos kannustuksesta! Heh heh, mikäs tässä tampatessa. Tietysti odotan että tulette paikan päälle näyttämään varsinaiset alan mestat.

Kommentoinnissa on ollut muillakin häikkää viime aikoina. Otin nyt pois päältä 'sanavahvistuksen', jospa tuo auttaisi.

Cheers, ja hyvät juhannukset!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu