perjantai 8. kesäkuuta 2012

Tunnelma tiivistyy

Työviikko lähenee päätöstään. Tänään iltapäivällä on tiedossa laitoksen grillijuhlat läheisessä Woburn Square Gardenissa. Tulossa lienee hupaisaa meininkiä huolimatta siitä että taivaalta tihuttaa hiljalleen vettä.

Tutkimusprojektin senior postdoc Roberto muutti eilen samaan työhuoneeseen kanssani, ja keskenämme olemme tahkoneet projektin rakennetta ja tutkimusmenetelmiä lukemisen ohessa. Lisäksi haimme tunnukset Hector-nimiselle supertietokoneelle. Kyseinen mylly sisältää 90 000 laskentaydintä, jotka saavat pian jauhaa laskelmia maapallon sisuksien silikaattinesteiden ominaisuuksista. Käyttämämme kvanttimekaaniset mallit vaativat raskasta laskenta-arsenaalia, vaikka kyseessä tulee olemaan vain muutamien satojen atomien kokoisia systeemejä. Hectorin lisäksi käytössämme on Legion-niminen 5 600 ydintä sisältävä laskentaklusteri. Näillä mennään.

Lars löi eteemme nivaskan lukemista, jolla edelleen valmistautua aloituspalaveriin. Kokous siirtyi ensi viikon keskiviikolle, jotta mukaan saadaan myös tässä vaiheessa projektissa aloittava jatko-opiskelija Adam. Projektisuunnitelma on tuhti ja kunnianhimoinen, sellainen, että tässä tulee takuulla olemaan kädet täynnä työtä seuraavien vuosien ajan. Hyvä niin!

Roberton ansiosta uskalsin lähteä tutustumaan UCLn Academic Staff Common Roomiin (ASCR). Syy miksi en aiemmin ollut siellä käynyt on se, etten ole vielä saanut päätöstä sisäänpääsyyn vaadittavasta jäsenhakemuksesta. Roberto ei ollut edes kuullut hakemuksesta, mutta oli käynyt ASCRssa saapumisestaan saakka.

ASCR osoittautui erittäin miellyttäväksi, korkeakattoiseksi tilaksi, joka on sisustettu nahkatuoleilla ja maalaustaiteella. Täällä toimii lounasaikaan lämmintä, hyvää perusruokaa 4.5 punnan hintaan tarjoava ravintola, sekä aamusta iltaan täysimittainen baari. Tilassa on myös flyygeli. ASCRn ideana on tarjota henkilökunnalle paikka kokoontua chillaamaan ja juttelemaan vapaamuotoisesti tutkimuksesta ja muustakin. Opiskelijoilla ei ole tilaan pääsyä, ja jatko-opiskelijat saavat sääntöjen mukaan tulla paikalle vain klo. 14:30 jälkeen, ja sillonkin vain ASCRn jäsenen välittömässä seurassa. Itse pääsin sisään näyttämällä pelkkää henkilökuntakorttiani, en ole siis vielä virallisesti jäsen, joten säännöissä näyttäisi käytännössä olevan joustovaraa...

3 kommenttia:

8. kesäkuuta 2012 klo 10.36 , Anonymous Lasse/faija kirjoitti...

HC laskentameinkiä. Taas osoitus siitä, että käytännössä mikään laskentakapasiteetti ei tule koskaan riittämään. Ilmastomalleissa voidaan aina tihentää laskentahilaa ja teillä siis laittaa mukaan aina vaan enemmän atomeja.

 
8. kesäkuuta 2012 klo 10.57 , Blogger Eero Holmström kirjoitti...

Näinhän se on. Joo, enemmän atomeja, pidempiä aikaskaaloja ja tarkempia approksimaatioita Schrödingerin yhtälön ratkaisemisessa.

 
9. kesäkuuta 2012 klo 13.23 , Anonymous äiti kirjoitti...

Äidin sydäntä lämmittää kotiruoka 4.5 punnalla. Se on arjen ja elämän perusjuttuja. Baarin voit kiertää vasemmalta ja suunnata nahkatuoleille. Korkea katto mahdollistaa korkealentoiset ajatukset ja hengen lennon!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu